Jak czyścić i dbać o estetyke naszych Skodinek

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • k.julian
    Drive
    • 2010
    • 69

Potrzebuję zamówić kosmetyki, żeby zrobić amatorski detaling Felicji przed sprzedażą no i żeby zostało na zamówioną Octavię. Załączam kosz z jednego ze sklepów. Może coś takiego na początek być? Wosk miał być Collinite 476 ale teraz nie ma go w tym sklepie i nie dało się dać do koszyka. W ogóle to chciałem wszystko w jednym sklepie zamówić ale chyba się tak nie da bo jak coś jest w jednym to innych rzeczy nie ma. Zależy mi przede wszystkim na gold class, glince bh i Collinite 476. Proszę o sugestie co ewentualnie wymienić. Jak ktoś zna też dobry sklep, w którym by wszystko było to też proszę.
    Załączone pliki
    Aktualnie Felicja 1.3,
    Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• Big
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 6389

k.julian, nie wiem dlaczego sie tak uprłes na wosk Clollonite 476S. To w gruncie rzeczy dość przecietny wosk. Nie wyróznia go ani trwalość (wbrew zapewnieniom producenta), ani głębia koloru ani połsyk. Zdecydowanie bardziej poleciałbym ci np. Megsa 16 lub coś z oferty Dodo.
      Czarny Elegance

Komentarz

• wojtech
        Drive
        • 2010
        • 67

Jakie macie opinie o szamponie MEGUIARS NXT CAR WASH ??

Komentarz

• Big
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 6389

wojtech, to jest prktycznie to samo co Gold Class - dla mnie o.k. Dobrze się nim myje, ładnie schodzą po nim resztki owadów, jest wydajny.
          Czarny Elegance

Komentarz

• rOBERTO795
            RS
            • 2009
            • 3465
            • Octavia III (5E3)
            • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Jaki wosk polecacie do czarnej perły??
            OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Big
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 6389

rOBERTO795, mam parę wosków ale nieukrywam że najbardziej jestem zadowolony z Zymola Carbon. To jest właśnie wosk przeznaczony do ciemnych lakierów i powiem ci, że wraz z podkładem HD Cleranse potafią z czarnej perły wyciągnąć przepiękną głębię i połysk Dodatkowo ten wosk jest zarąbiscie trwały !! (Położony pod koniec października cały czas jeszcze jest na lakierze).
              wady? Cena. Niestety jeśli coś ma być dobre to musi kosztować Jak dobrze pamietał płaciłem coś koło 380 zł z puszkę.
              Czarny Elegance

Komentarz

• eroberto1
                Rider
                • 2010
                • 350

Zamieszczone przez k.julian
                Potrzebuję zamówić kosmetyki, żeby zrobić amatorski detaling Felicji przed sprzedażą no i żeby zostało na zamówioną Octavię. Załączam kosz z jednego ze sklepów. Może coś takiego na początek być? Wosk miał być Collinite 476 ale teraz nie ma go w tym sklepie i nie dało się dać do koszyka. W ogóle to chciałem wszystko w jednym sklepie zamówić ale chyba się tak nie da bo jak coś jest w jednym to innych rzeczy nie ma. Zależy mi przede wszystkim na gold class, glince bh i Collinite 476. Proszę o sugestie co ewentualnie wymienić. Jak ktoś zna też dobry sklep, w którym by wszystko było to też proszę.
                Mikrofibry kup sobie w tesco albo w innym markecie jakiegos jana niezbędnego bo szkoda kase wydawać - ceny są troche zawyżone. A co do zestawu na początek to polecam chłopaków z cds - dobre ceny i porady.
                2.0 TDI BKD http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=39508

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

Zamieszczone przez Big
                  k.julian, nie wiem dlaczego sie tak uprłes na wosk Clollonite 476S. To w gruncie rzeczy dość przecietny wosk. Nie wyróznia go ani trwalość (wbrew zapewnieniom producenta), ani głębia koloru ani połsyk. Zdecydowanie bardziej poleciałbym ci np. Megsa 16 lub coś z oferty Dodo.
                  Zdania co do trwałości Collinite są raczej zgodne, tzn jest on uważany za bardzo trwały. Oczywiście zdarzają się pojedyncze opinie że tak nie jest, ale przygniatająca większość pisze jednak że trwały jest. Ja mam aa Collinite aktualnie dwa auta, oba były woskowane w tym samym czasie jakoś w październiku czy listopadzie. Na jednym aucie wosk już słabnie, na drugim się trzyma. Różnica taka że jedno auto dużo więcej jeździ i się brudzi.

Komentarz

• k.julian
                    Drive
                    • 2010
                    • 69

Zamieszczone przez Big
                    nie upieram się ale czytając ten wątek to w tej cenie clollonite jest polecany. A ten wosk dodo co mam w koszyku dobry będzie?

eroberto1 za mikrofibrą i ściereczkami to faktycznie rozglądnę się jak będę w markecie, zapytam też w cds ale nie widzę tam tej glinki
                    Aktualnie Felicja 1.3,
                    Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• Big
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 6389

Zamieszczone przez Marx
                      Zdania co do trwałości Collinite są raczej zgodne, tzn jest on uważany za bardzo trwały.
                      no niekoniecznie kolego, niekoniecznie Juz parę osób ma ten sam poglad co ja w sprawie tego wosku.
                      Dodtkowo z tego co pamiętam, do osób raczej niezbyt wierzacych w trwalość tego wosku należałeś także TY
                      [ Dodano: Nie 09 Sty, 11 10:59 ]
                      Zamieszczone przez k.julian
                      A ten wosk dodo co mam w koszyku dobry będzie?
                      Do jasnego koloru powienien być o.k. Co prawda z wosków Dodo nigdy nie korzystałem, ale z tego co słyszalem i czytłem, to ludzie sobie je chwalą.
                      Czarny Elegance

Komentarz

• rOBERTO795
                        RS
                        • 2009
                        • 3465
                        • Octavia III (5E3)
                        • CHHB 2.0 TSI RS 220 KM

Zamieszczone przez Big
                        rOBERTO795, mam parę wosków ale nieukrywam że najbardziej jestem zadowolony z Zymola Carbon. To jest właśnie wosk przeznaczony do ciemnych lakierów i powiem ci, że wraz z podkładem HD Cleranse potafią z czarnej perły wyciągnąć przepiękną głębię i połysk Dodatkowo ten wosk jest zarąbiscie trwały !! (Położony pod koniec października cały czas jeszcze jest na lakierze).
                        wady? Cena. Niestety jeśli coś ma być dobre to musi kosztować Jak dobrze pamietał płaciłem coś koło 380 zł z puszkę.
                        Szczerze- nie stac mnie na taki wosk a coś innego w rozsądnej cenie? Obecnie używałem Scholl-a W06 i Megsa Cleaner wax i SmartWax-a- ale jeszce go u siebie nie kładłem
                        OI 1,8T 4x4 I-sze 1,8T w Polsce z K04-TFSI (3XXKM 4XXNm )

DIAGNOSTYKA VAG - CHIPTUNING zapraszam. 791-603-634.

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=29138

Silnik i skrzynię smaruje MILLERS.

Komentarz

• Deco
                          Rider
                          • 2008
                          • 612

rOBERTO795, dobry i w miarę tani jest megs #16 (jest to jeden z niewielu rzczy megsa, który się opłaca kupić), którego polecam z czystym sumieniem bo to naprawdę dobry i trwały wosk

Komentarz

• krz_p
                            Ambiente
                            • 2007
                            • 164

Zamieszczone przez Big
                            też mam Carbona, ale jeszcze nie miałem okazji go wypróbować
                            co do ceny to kosztuje 285 zł minus rabat z kosmetykaaut (chyba 15%)
                            tylko do tego doliczyćtrzeba cleaner HD Cleanse - 250 ml za 149 zł
                            Golf V GTI

Komentarz

• wojtech
                              Drive
                              • 2010
                              • 67

Czym się nakłada na samochód CLINERA i koncentrat do usuwania smoły ?

Komentarz

• Marx
                                Elegance
                                • 2009
                                • 865

Zamieszczone przez Big
                                Zamieszczone przez Marx
                                Zdania co do trwałości Collinite są raczej zgodne, tzn jest on uważany za bardzo trwały.
                                no niekoniecznie kolego, niekoniecznie Juz parę osób ma ten sam poglad co ja w sprawie tego wosku.
                                Dodtkowo z tego co pamiętam, do osób raczej niezbyt wierzacych w trwalość tego wosku należałeś także TY
                                Producent pisze o 6 miesiącach i to jest ściema. Wosk wytrzymuje 3 miesiące - to jednak nadal bardzo dobry wynik.
                                Ile wytrzymuje Megs czy Zymol?

Komentarz

• Big
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2007
                                  • 6389

Zamieszczone przez Marx
                                  Ile wytrzymuje Megs
                                  Megs 16 jakieś 3 -3,5 miesiaca
                                  Zymol Carbon - u mnie spokojnie 4,5 miesiaca.
                                  Zamieszczone przez Marx
                                  Wosk wytrzymuje 3 miesiące
                                  U mnie Colonite wytrzymał 2,5 miesiąca. Czyli cieniutko w sposunku do zapwnien producenta.
                                  Ale, ale wytrzymałość wosku to nie jedyny jego paramert liczą jest jeszcze np. połysk oraz wyciagnięcie głabi koloru i tu również Colonite jest słabiutki. Zdecydowanie wyprzedzaja go np. NXT 2.0 Megsa nie mówiąc już o Zymolu Carbon.
                                  Colonite 476S miał być alternatywą na zimę wstosunku do Megsa 16. Jenak moim zdaniem sie nie sprawdził. Zdecydowanie wole jego konkurenta i z tego co słysze nie tylko ja.
                                  Czarny Elegance

Komentarz

• piotrek_os
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 8160
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Big, http://allegro.pl/meguiars-nxt-tech-...388756087.html ten wosk masz na mysli?
                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• _Monika_
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 909
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

tak, to ten
                                      na moim granacie bardzo fajnie wyciągnął głębię, fajnie się go nakłada i poleruje
                                      co do trwałości się nie wypowiem, nie sprawdzałam, zresztą nakładany był niezgodnie ze sztuką detailingu, bez tych wszystkich tarów, glinek i innych pierdół :szeroki_usmiech
                                      www.detailingclub.pl :chytry
                                      1.9TDi Elegance by _Monika_

Komentarz

• Big
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2007
                                        • 6389

piotrek_os, dokładnie to jest NXT 2.0 od Megsa. Tak jak napisała powyżej Monika, pięknie wyciaga głębię koloru i nadaje ładny "mokry" połysk. Co do wytrzymałości to tu nie jest on jakimś rekordzistą wytrzymuje ok. 1,5-2 miesięcy.
                                        Czarny Elegance

Komentarz

• Andrzej Z.
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 710
                                          • Octavia II combi (1Z5)
                                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                          • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

A ja bym polecil jeszcze wosk Natys Blue lub Red - to ciemnych lakierow White jest do jasnych (nim jeszcze nic nie robilem)
                                          Blue kosztuje okolo 60zeta a Red 80 - oczywiscie mozna powalczyc o rabat np.u Kanara :

u mnie Blue sie trzymal 4 miesiace wiec uwazam ze bardzo ladnie siedzial

Co do woskow Dodo sa to naturalne woski a tym samym ich trwalosc tez jest troche krotsza
                                          CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                          Perfect Service by DobryGrześWawa
                                          ET-14,352

Komentarz

• winni77
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 2183
                                            • Octavia II combi (1Z5)
                                            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

Zamieszczone przez Big
                                            U mnie Colonite wytrzymał 2,5 miesiąca. Czyli cieniutko w sposunku do zapwnien producenta.
                                            Ale to wszystko zależy jeszcze od warunków eksploatacji auta, ile razy myło się auto itp. Ja robiłem swoje auto we wrześniu, czyli już koło 4 miesięcy i nadal kropelkuje.
                                            Mój "Batmobil"

Komentarz

• Andrzej Z.
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 710
                                              • Octavia II combi (1Z5)
                                              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                              • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Hmmmm jesli chodzi o Coliego to w sumie na srebrnym ladnie wyszlo
                                              robilismy takie BMW i wlasnie nalozylismu Coliego476
                                              a efekt koncowy wyszedl taki

CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                              ET-14,352

Komentarz

• Big
                                                RS
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 6389

Andrzej Z., zdjęcia nigdy nie oddadzą tego co powinny jeśli chodzi o walory wosku. Na zdjeciu wiecej zlezy od aparatu i umiejętności fotografa niz od wosku
                                                Ja np. jestem cieniutki w robieniu zdjęć.
                                                Zamieszczone przez winni77
                                                Ale to wszystko zależy jeszcze od warunków eksploatacji auta, ile razy myło się auto itp.
                                                Masz rację. MOja O II nie jest garazowana a przez te 2,5 miesiaca które Colli wytrzymał była myta TYLKO szamponem Megsa Gold class i tylko ręcznie mniej wiecej raz na 2-3 tygodnie. Także uwzam, że jak zapewnienia producenta co do trwałości colli 467s nie spełnia on pokłdanych w nim nadzieji, a mówię to porównując go do innych używanych przez mnie wosków jakimi są Zymol Carbon, Megs NXT 2.0, Swisswax Autobahn (ten jest do felg ale jego trwalośc jest większa od Colli, bo wytrzymuje 3 miesiące), Megs Gold Class.
                                                Czarny Elegance

Komentarz

• Andrzej Z.
                                                  Rider
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2007
                                                  • 710
                                                  • Octavia II combi (1Z5)
                                                  • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Big, zgodze sie z Toba ale nie powiesz ze na tych foto nie widac efektow po Colim??
                                                  A ja to wirtuozow foto tez nie naleze,pierwsza robil Gruber druga ja a ostatnia wlasciciel auta...
                                                  Nie to ze ja jestem jakims mega zwolennikiem Coliego bo tysiac razy lepiej mi sie pracuje z Natysem ale na tej bejcy mnie zaskoczyl.
                                                  CDS-AutoSpa

AXR TDI+
                                                  ET-14,352

Komentarz

• piotrek_os
                                                    RS
                                                    S_OCP Member
                                                    • 2006
                                                    • 8160
                                                    • Octavia II (1Z3)
                                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Panowie, a jezeli chodzi o glinkowanie to przed kazdym woskowaniem to trza uczynic?
                                                    Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

Pracuję...